21 Nisan 2010 Çarşamba

İrmikli Yaş Pasta




İrmikli Yaş Pasta



Malzemeler :



* 1 kg süt

* 11 yemek kaşığı şeker

* 9 yemek kaşığı irmik

* 2 paket kakaolu büsküvi



Hazırlanışı :

Süt, şeker, irmik muhallebi gibi pişirilir Cam kabın içi su ile ıslatılıp muhallebinin yarısı dökülür Kakaolu büsküviler iki sıra halinde dizilir Kalan muhallebiyide döküp soğumaya bırakılır

Soğuduktan sonra ters çevrilerek pasta gibi dilimlenir

Tığ işi çocuk pançosu

Bebek yeleği modeli

Düz Örgü yapılışı


Düz Örgü

Öncellikle Düz Örgü’ nün nasıl yapıldığı konusunda bilgi verelim. Örgüye ilk başlayanlar önce bunu yapmalılar ki sonra diğer tekniklere geçebilsinler. Öğrenmek isteyenler, elinize şişleri alın ve ilk derse başlayalım


Adım 1: İlk olarak, şişimizi ilmeğimizin bize bakan tarafından arkaya doğru batıyoruz.


Adım 2 : Sonra İpliğimizi arkadan öne doğru şişe doluyoruz.


Adım 3 : Son olarak da battığımız yerden ipliğimizi çekip şiş üzerine alıyoruz.


Böylece ilk olarak düz örgü tekniğini anlatmış olduk. Diğer örgü tekniklerinde görüşmek üzere…

20 Nisan 2010 Salı

Hansel ve Gretel Evleri




Malzemeler

Bir tane için lazım olan malzemeler;
3 petibör bisküvi
1yemek kaşığı limon suyu
120 g pudra şekeri

üzerine:
istenilen her şeker türü olabilir. Ben çok resim çektim nasıl ve neler yapılabileceğini daha iyi görüntülemek için umarım yardımcı olabilmişimdir.

Hazırlanışı
Pudra şekeri ve limon suyuyla kati bir krema hazırlayın kıvamı katı muhallebi kıvamına benzesin sulu olursa yapışmaz.
1 tane bisküviyi alın ve ortasına az krema sürün ve çikolata koyun veya şekerde olabilir.
(krema kenarlara akabilir sorun değil kar yağmış gibi gözüküyor)
Üzerine gelecek olan iki tane bisküviyi de önce krema sürün ve sonra da isteğe göre süsleyin 4-5 dakika bekletin kurusunlar (kurumayınca çatıyı yaparken düşüyorlar)
Kuruduktan sonra önce ilk hazırladığımız bisküvinin iki yanına krema sürelim, sonra da diğer iki bisküvimizin üste gelecek kısmına bolcana sürelim çatı şekli verip kremayı sürdüğümüz bölüme yapıştıralım. En sonda üzerine pudra şekeri ekelim :)
Afiyet olsun
Çok kolay ve de çabuk olan güzel hediyeler. 40 taneyi ben tam 30 dk. da yaptım.

14 Nisan 2010 Çarşamba

kurdeladan yazma kenarı


Kaslanmaya Yardımcı Olan 10 Yiyecek

Et yemeyi unutun. Kaslarınızı güçlendirmek ve üzerine yenilerini inşa etmek için et haricinde faydalanabileceğiniz daha pek çok yiyecek var. Şimdi hangileri olduğunu öğrenelim.

1- Uskumru

Antrenman sonrasında proteinin parçalanma sürecini azaltan omega 3 yönünden oldukça zengindir. Bu gerçekten önemli… Zira kas inşa edebilmek için vücudunuz eski proteini parçalamadan önce davranıp yeni protein depolamanız gerekir.

2- Ananas

İçeriğindeki protein sindiren bromelein enzimi sayesinde antrenman sonrası kas ve doku iltihaplanmalarını azaltmada çok başarılıdır. Bu sayede kas ağrılarını yok ederek sonraki antrenmanda daha yüksek performans sergilemenizi sağlar.

3- Zeytinyağı

Zeytinyağının içerisindeki doymamış yağlar antrenman sonrasında kasların parçalanmasının önüne geçer. Tıpkı uskumru gibi.

4- Kivi

Egzersiz sırasında artan oksijen tüketimi, vücudun normalden fazla serbest radikal üretmesine yol açar. Hücreleri tahrip eden bu serbest radikalleri yok etmenin etkili yollarından biri antioksidan özelliğine sahip C vitamini almaktır. Ortalama büyüklükteki bir kivide ise bu serbest radikal düşmanı vitaminden 74 miligram (yani günlük ihtiyacınız olan miktar) bulunuyor.

5- Salatalık

İçeriğindeki silika, bağ dokusu, kıkırdak ve enlemlerin çevresindeki zar için gerekli bir mineraldir. Ayrıca damarları genişleterek kan akışını hızlandırır. Bu sayede kaslanırız, antrenman sonrası daha iyi beslenir.

6- Hindi

Tavuğun tahtına geçen bu kuşta, kas glutamin isimli amino asit bulunuyor. Glutaminin büyüme hormonu salgılamasına yardımcı olduğunu söylesek, önemi yeterince anlaşılır herhalde.

7- Tahin

Susam tohumlarından yapılan tahin çinkoyla yüklüdür. Bu mineral ise erkeklik hormonu testosteron ve sperm üretimine katkıda bulunur.

8- Brokoli

Hemen yüzünüzü buruşturmayın. Bu küçük bonzai ağaçları harika bir C vitamini deposu. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin araştırması, egzersiz öncesi ya da sonrası alınan yüksek dozda C vitamininin kas ağrısını azalttığını söylüyor. Hafifçe buharda pişirmeniz yeterli.

9- Yumurta

Kas inşası ve onarımındaki temel aminoasitleri barındırmasının yanı sıra yumurtanın sarısı, sağlıklı kas dokusu içi ihtiyaç duyulan yüksek miktarda D vitamini içeriyor.

10- Zencefil

Kas sertliklerini önlemek için yemeklerinizi zencefil ile canlandırın. Zencefilin kas ağrılarını hafifletmede aspirinden daha etkili olduğu söyleniyor.

tava mayalısı










Malzemeler10-12 adet)

8 su bardağı un(yarısı eya daha fazlası kepekli un daha iyi oluyor)
4 su bardağı ılık su
1/2 paket yaşmaya(veya 1 paket insidant maya)
1 yemek kaşığı silme tuz
kızartmak için sıvıyağ

Mayayı 1/2 su bardağı ılık suda eritin.Tuz karıştırılmış una mayayı,suyu yavaş yavaş ilave edip hamurunuzu yoğurun.Ilık bir yerde mayasının gelmesini bekleyip,kabarınca kaşık ile söndürüp yeniden mayasının gelmesini sağlayın(özlü bir hamur elde etmek için)
Çelik veya yanmaz tavanızı kızdırın.Unlanmış zeminde bir kaşık dolusu aldığınız hamuru üzerine un serperek,tavanızın büyüklüğünü de dikkate alarak servis tabağı büyüklüğünde açın.Sıcak tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edin.Hamuru tavaya alın.Harlı ateşte iki yüzü de kızarana dek pişirin(hamuru tavaya yerleştirdiğinizde ortası kabarırsa, çatalla delin ki tabanı tam kızarsın).Her bezeyi tavaya alırken az yağ ilave edin.
Not:Hamurun yumuşaklığı ne kadar çok olursa o kadar güzel ve yumuşak olur.Su miktarını artırıp daha cıvık yoğurabilirsiniz(Tabi açabileceğiniz yumuşaklıkta)

11 Nisan 2010 Pazar

kapşonlu kazak anlatımlı ve açıklamalı


Arkaya 44 ilmekle başlayın. 2 ters, 2 düz 15 cm. lastik örün. Üzerine düz örgü devam edin. Kolu 2-1-1 kesin. Ön bedene 18 ilmekle başlayın, düz örgü örün. Kolu 2-1-1 kesin. Omuzda 11 ilmek kalacak şekilde eksilterek ön bedeni tamamlayın. Kollara 28 ilmekle başlayın. 2 ters, 2 düz 15 cm. lastik örün. Üzerine düz örgü devam edin. Kolun her iki yanından eşit aralıklarla 1′er ilmek olmak üzere 2′şer ilmek artırın. Kolu 2-1 kesin. Her sırada 1′er ilmek eksilterek tamamlayın. Ön ortasındaki lastik için 78 ilmekle başlayın. 2 düz, 2 ters 15 cm. lastik örüp beden ile birleştiriri. Kapüşon için ilmek alıp düz örün. Üzerine lastik örerek tamamlayın. İp: 650 gr. Şiş: 8 numar Beden:38

Anlatımlı bolero modeli













İP:150-200gr.
ŞİŞ:5 NUMARA
İP İKİ KATLI OLARAK ÖRÜLECEK.
YELEK 3 PARÇA OLARAK ÖRÜLECEK.
ÖRNEK1: ŞEMA M1BÜTÜN SIRALAR YÜZ TARFATAN GÖSTERİLMİŞTİR
ÖRNEK2: HARAŞOARTIRMALAR: ÖRNEK 1-İN İLK DÜZ SIRASINDA 2.HAROŞO İLMEKTEN SONRA 1 HER İKİ TARAFTAN 1 İLMEK ARTIRILACAK.BU ARTIRMA 3 DEFA TEKRARLANACAK= 6 İLMEK

KAPATILMA: İLMEKLERİN KAPATILMALARI DÜZ SIRALARDA YAPILACAK.

ARKA(A): ŞİŞE 59 İLMEK ATARAK. 3 cm.HARAŞO ÖRÜLECEK.ÖRNEĞİN İLK SIRASI BU ŞEKİLDE ÖRÜLECEK:
1 KENAR İLMEĞİ,4 HAROŞO,*4 DÜZ,M1.** ARSINDAKİ ÖRNEK 3 DEFA TEKRARLANACAK,4 DÜZ,4 HAROŞO,1 KENAR İLMEĞİ.BU ŞEKİLDE 10 SIRA ÖRÜLECEK.(HER ÖRNEK 10 SIRADAN OLUŞUYOR).HER ÖRNEĞİN İLK SIRASINDA YAZILDIĞI GİBİ ARTIRMALAR YAPILACAK.ÖRNEK 1 4 DEFA TEKRARLANACAK.DEVAMINI BÜTÜN İLMEKLER HAROŞO OLARAK ÖRÜLECEK.AYNI ZAMANDA ÖRGÜ BOYU 22 cm.OLUNCA ORTADAN 23 İLMEK KAPATILACAK.OMUZLAR İÇİN HER 2.SIRADA 1-ER İLMEK KAPATILACAK.24 cm.DE KALAN BÜTÜN İLMEKLER BİR DEFADA KAPATILACAK.

SAĞ ÖN: ŞİŞE 41 İLMEK ATARAKBU ŞEKİLDE ÖRÜLECEK:1 KENAR İLMEĞİ,3 İLMEK HAROŞO,2 İLMEK TERS,2 HAROŞO,2 DÜZ,4 HAROŞO,M1(11 İLMEK),6 DÜZ,2 HAROŞO,4 DÜZ,3 HAROŞO,1 KENAR İLMEĞİ.BU ŞEKİLDE 10 SIRA ÖRÜLECEK.DAHA SONRA HER 4.SIRADA 3
DEFA 1 İLMEK=41 İLMEK.ARTIRILACAK.
ARTIRMALARDAN SONRA İLMEKLER BU ŞEKİLDE ÖRÜLECEK:1 KENAR İLMEĞİ,6 HAROŞO,2 TERS,2 HARAŞO,2 DÜZ,4 HARAŞO,M1(11 İLMEK),6 DÜZ,2 HAROŞO,4 DÜZ,3 HARAŞO,KENAR İLMEĞİ.ÖRGÜ BOYU 17 cm.OLUNCA KISALTILMIŞ SIRALARLA DEVAM EDİLECK.DÜZ SIRADAN BAŞLAYARAK2 DÜZ SIRA İLK 16 İLMEK ÖRÜLECEK,SONRAKİ 2 DÜZ SIRA 27 İLMEK ÖRÜLECEK,SONRAKİ DÜZ SIRADA BÜTÜN İLMEKLER ÖRÜLECEK.KISATILMIŞ SIRALARI PARÇANIN KISA TARAFI 29 cm.OLANA KADAR TEKRARLANACAK.DEVAMI BÜTÜN İLMEKLER ÖRÜLEREK DEVAM EDİLECEK.45 cm.OLUNCA SOL TARAFTAN 18 İLMEK KAPATILACAK.DEVAMI BU ŞEKİLDE ÖRÜLECEK1 KENAR İLMEĞİ,6 HAROŞO,2 TERS,2 HAROŞO,2 DÜZ,4 HAROŞO,8 DÜZ,KENAR İLMEĞİ.DEVAMI KISALTILMIŞ SIRALARLA 2 SIRA 13 İLMEK,2 SIRA BÜTÜN İLMEKLER ÖRÜLECEM.8cm.ÖRÜLDÜKTEN SONRA BÜTN İLMEKLER KAPATILACAK.
SOL ÖN:SAĞ ÖNÜN KARŞILIĞI OLARAK ÖRÜLECEK

Saç örgülü bere yapılışı


MALZEMELER

MERİNO YÜN

ŞİŞ NO 6

70 İLMEK BAŞLANIR. 8 TERS 8 DÜZ 6 SIRA ÖRÜLÜP,7.SIRADA ÖRGÜNÜN YÜZ KISMINDA SAÇ ÖRGÜ YAPILIR.12 SIRA ÖRÜLÜP SAÇ ÖRGÜ TEKRARLANIR.TOPLAM 34 SIRA ÖRÜLÜP DİKİLİR.

BANTI İÇİN

22 İLMEK BAŞLANIR. 5 YÜZ İKİ TERS 8 YÜZ 2TERS 5 YÜZ ÖRÜLÜR.BEREDEKİ GİBİ 12 SIRADA BİR SAÇ ÖRGÜ YAPILIR.BERENİN ÇEVRESİ KADAR ÖRÜLÜP BEREYE DİKİLİR.

Bebek yeleği yapılışı


yakadan başlayıp kol altına gelinceye kadar arttırın. sonra kolları kesip bedenden örmeye devam edin.
78 ilmekle başlayın. deseni yapmaya kolları kestikten sonraki sırada başlayın. deseni yapmak için; 6 haroşa 10 düz + 1 ajur + 2 düz + 1 ajur + 6 düz + 1 ajur + 2 düz + 1 ajur + 26 düz + 1 ajur + 2 düz + 1ajur + 6 düz + 1 ajur + 2 düz + 1 ajur + 10 düz + 6 haroşa örün.
ajurlardan arttırarak devam edin. 3 ters + 1 kes düzden +1 arttır + 1 düz + 1 arttır + 1 kes + 3 ters şeklinde örün.
arka sıraya 1 sıra ters + 1 sıra düz olarak devam edin. öne gelince desenli kısımdan örün

Ortası saç örgülü kadın kazağı yapılışı


Beden 34/36, 38/40 ve 42/44P. Parantez içinde çizgiden önceki sayılar 40 / 42 beden, sonraki sayılar 44 / 46 beden içindir. Eğer yalnızca bir tek sayı verilmişse bu her üç beden için de geçerlidir.

Malzeme: Orta kalınlıkta yün örgü ipliği, yak. 350 (400 – 450) gr siyah, 5,5 numara örgü şişleri, 40 cm uzunlukta, 5.5 numara yuvarlak şiş. Lastik: 1 ilm. yüz, 1 ilm. ters. Düz yüz: Gidiş sıralarını yüz, dönüş sıralarını ters örün. Vurgulanmış eksiltmeler: Sağ kenar: Kenar ilm, 1 ilm. yüz, 2 ilm. yüz birlikte örün.
Sol kenar: 2 ilm. birbirinin üstünden geçirerek yüz örün = 1 ilm. yüz örer gibi örmeden alın, izleyen ilmeği yüz örün ve örmeden aldığınız ilmeği bu ilmeğin üstünden geçirin: 1 ilm. yüz, kenar ilm.
Saç örgülü delikli desen: Örnek şemasına göre 20 ilm. üzerinden çalışın. Sağ dış kenardaki sayılar gidiş sıralarını göstermektedir. Dönüş sıralarında ilmekleri ve dolamaları ters örün. Yukarı doğru 1 kez 1 – 20. sıraları örün, sonra 9. – 20. sıraları sürekli tekrarlayın.

Örnek denemesi: 1 7 ilm ve 26 sıra düz yüz = 10×10 cm; 20 ilm ve 26 sıra saç örgülü delikli desen = 10×10 cm.

Arka parça: 70 (76 – 88) ilmekle başlayın. Etek pervazı için 3 cm = 9 sıra lastik örün. Sonra düz yüz devam edin. Lastikten 33 (34 – 36) cm = 86 (88 -94) sıra sonra her iki yanda kol evleri için 3 ilm. kapatın, izleyen her 2. sırada 1(1-2) kez 2 ilm ve 2 (3-3) kez 1 ilm. kapatın= 56 (60 – 68) ilm. Kol kesiminden 17(18- 19) cm = 44 (48 – 50) sıra sonra omuz kesimi için her iki yanda 4 (6 – 6) ilm. kapatın, daha sonra her 2. sırada 2 kez 5(5-7) ilm. daha kapatın. 1. omuz kesimiyle birlikte yaka yuvarlaklığı için ortadaki 20 ilm. beklemeye alın ve iki tarafı ayrı olarak tamamlayın, iç kenarda yuvarlaklığı artırmak için her 2. sırada 2 kez 2 ilm. daha kapatın. Böylece bir tarafın tüm ilmekleri kapatılmış olacaktır. Diğer tarafı karşıt olarak aynı şekilde tamamlayın.

Ön parça: Aynen arka parça gibi başlayın, son lastik sırasında ortadaki 1 6 ilmekte saç örgülü-delikli deseni örmek için eşit aralıklı olarak 4 ilm. ilmekler arasındaki yatay ipe batarak çapraz artırın = 74 (80 – 92) ilm. Ardından şu dağılıma göre devam edin: kenar ilmek. 26(29 – 35) ilm. düz yüz, 20 ilm. saç örgülü-delikli desen, 26(29 – 35) ilm. düz yüz, kenar ilmek. Kol evlerini arka parçayla aynı yükseklikte kesin= 60 (64 – 72) ilm. Kol kesiminden 13 (14 – 1 5) cm = 34 (38 – 40) sıra sonra yaka yuvarlaklığı için ortadaki 10 ilmeği beklemeye alın ve iki tarafı ayrı olarak örün. iç kenarda yuvarlaklığı artırmak için her 2. sıra da 1 kez 3 ilm, 2 kez 2 ilm ve 4 kez 1 ilm. kapatın. Omuzu dış kenarda arka parçayla aynı yükseklikte kapatın. Böylece 1. tarafın tüm ilmekleri kapatılmış olacaktır. Diğer tarafı da karşıt olarak aynı şekilde tamamlayın.

Kollar: 36 ilmekle başlayın. Lastik için 3 cm = 9 sıra lastik örün. Ardından düz yüz devam edin. Eğimler için her iki yanda lastikten sonraki 13.(9.- 11.) sırada 1 ilm. artırın, ardından her 14. (12.- 10.) sırada 6 (8-9) kez 1 ilm. daha artırın = 50 (54 – 56) ilm. Lastikten 44 cm = 114 sıra sonra her iki yanda kol yuvarlağı için 3 ilm. kapatın, izleyen her 2. sırada 1 kez 2 ilm, 4 (5-5) kez 1 ilm, ve izleyen her 4. sırada 2 kez 1 ilm, ve tekrar her 2. sırada 4 (4-5) kez 1 ilm, 1 kez 2 ilm ve 1 kez 3 ilm. kapatın, izleyen sırada kalan 10(12- 12) ilmeği bir defada kapatın.

Tamamlanması: Parçalan gerin, nemlendirin, kurutun. Dikişleri kapatın. Yuvarlak şişle yaka açıklığı kenarından bekletilen ilmeklere ek olarak her iki yanda 21 ilmek daha arttırın = 72 ilmek. Ardından balıkçı yakayı yuvarlak sıralar halinde örün. Yaka yüksekliği 14 cm olunca ilmekleri gevşek olarak göründükleri şekilde kapatın kolları takın.

Kanaviçe örnekleri ve yapılış şeması







İğne Oyasının

ne Oyasının

1. İğneninizi normal bir kumaşa geçirin
2. iğneyi ilk battığınız yerin biraz ilerisinden aynı şekilde tekrar kumaşa batırın. fakat ilk battığınız yerden çıkan ip iğnenin üzerinde olacak.
3. iğnenin delik kısmından ipi tutup iğnenin altından dolayın.
4. ipi kendinize doğru yatırın.
5. yavaşça iğneyi çekin.
6. Çekerek düğüm atın
7. yine aynı mesafe uzaklıkta bir batış daha yapın ve aynı düğüm işlemini tekrarlayın.
8. Bombeler vererek devam edebilirsiniz
9. üst sıraya geçerken kumaşın arka yüzünü çevirin. bombesiz bir dönüş düğümü atın. dönüşleri hep bu şekilde yapın.
10. ikinci sırada iğneyi alttaki sıranın bombelerinin ortasına batın. ve yine bombeli düğüm yaparak devam edin.
11. pramitimiz bitmiştir. üzerine aynı işlemi ( bombeli düğüm ) yaparak simli yada renkli iple çevreleyebilirsiniz. iğne oyasında genel teknik bu düğüm olayıdır.
12. bombeleri uzunlu kısalı bırakarak modeller değişir.

Patiğin Yapılışı


Patiğin Yapılışı

Patiğin Yapılışı, Patik Yapılışı, Patik Yapılışları, Patiğin Yapılışı

Malzemeler:
Yaklaşık 50gr. Mavi
Yaklaşık 50 gr. San
3.5 numara 1 çift örgü şişi
3.5 numara örgü tığı
Kullanılan Örgüler;
1-Haroşa örgü – Düz örgü – 1/1 lastik
Ölçü : 25 ilmek -34 sıra 10 cm2 eşittir.

Her ikisi de aynı şekilde örülür. 3.5 numara örgü şişine mavi iplikle ilmek atarak, 18(22) sıra haroşa örgü örün.
19(23.) sıradan itibaren, patik burnu için, örgünün ortasındaki 11 ilmeği örgü şişinde bırakın. ki kenarda kalan ilmekleri beklemeye alın.
Ortadaki 11 ilmek üzerinden, sarı örgü ipliği ile düz örgü örmeye devam edin. Aynı zamanda düz örgünün 1. sırasından itibaren, iki kenardan
her sıra sonunda 11. ilmekle birlikte, beklemede olan ilmeklerden, sırasıyla 9 kere 1 ‘er ilmek eksilterek örgüye devam edin.Örgü boyu burun
örgü başlama noktasından itibaren, İB sıra olduğu zaman, iki kenardaki beklemede olan ilmekleri örgü şişine geçirin.Şişte toplam 37(41) ilmek olacaktır.
37(41) ilmek üzerinden sarı örgü ipliği ile patik, boğazı için ise düz örgü örmeye devam edin. Örgü boyu patik boğaz örgü başlama noktasından itibaren 5 cm.
–18 sıra olduğu zaman, 19. sıra başından itibaren, 1 ilmek eksiltin, şişe 1 iplik dolayın. Bu düzende örerek sırayı tamamlayın. 20. sırada
ilmekleri olduğu gibi (yani ters şekilde) örün. 21. sıradan itibaren bütün ilmekler üzerinden sarı örgü ipliği ile 10 aıra 1/1 lastik örerek, bütün ilmekleri
bir kerede kesin.
Patiğin arka ortası ve taban dikişlerini birleştirin. Patiğin üst bandı için, 3.5 numara örgü tığı ve mavi örgü ipliği ile 21 tane zincir çekin.
Sonraki sırada, her zincir üzerine 1 adet uzun ilmek gelecek şekilde, 21 adet uzun ilmek örün. Bantın bir ucuna, zincirle düğme için birit örün,
diğer ucunu da patiğin ayak iç kenarında, patiğin burun ve boğaz örgüsünün birleştiği noktaya gelecek şekilde tutturun. 3.5 numara örgü tığı ve mavi
örgü ipliği ile küçük düğme hazırlayın, düğmeyi patiğin ayak dış kenarına gelecek şekilde bantın karşısına tutturun. Patiğin taban kenarı için,
haroşa örgünün 10. sırası üzerine, 3.5 numara örgü tığı ve mavi örgü ipliği ile 1 sıra küçük ilmek örün.
- Küçük ilmek = Tığın başına iplik olamadan, 1 kerede çekin.
- Uzun ilmek = Tığın başına 1 kaz iplik dolayarak, 3 kerede çekin

Babet patik yapılışı:




Babet patik yapılışı:

Patiklerin Yapılışı, Patiklerin Yapılışı, Patik Yapılışları, Patiğin Yapılışı

16 tane zincir çekiyoruz.
sonra zincirin üzerine 14 adet dolgu yapıyoruz.
dolgudan sonra 1 sıra sık iğne yapıp sonra 8 tene zincir çekip, diğer uca batıyoruz..
o sırayıda sık iğne ile bitirip yine 8 zincir çekip karşıya geçiyoruz.patiği döne döne örüyoruz. ön kısımdaki sayı 14 sık iğne oluyor ,
ta ki bitinceye kadar..arka kısımda 14 tane olan sık iğneyi her 2 sırada 2 ilmek artırıyoruz. Toplam 22 tane sık iğne ilmeği olunca artırmayı bitiriyoruz..
kenarlara çektiğimiz 8 tane zincirin içine 8 tane sık iğne dolgusu yapıyoruz.şimdi yanlarına geçiyoruz.Yan taraf toplam 36 sık iğne dolgusu ile oluşuyor.
9 sıra sık iğne yapıyoruz. 9 sıra sık iğneden sonra 20 tane zincir çekip karşıya batıyoruz.sonra patiğin ön kısmına 14 tane dolgu yapıp tekrar
20 tene zincir çekip patiğin arka kısmına geçiyoruz.Arka tarafına da sık iğne yapıyoruz.Daha sonra 20 tane zincirin içine 20 dolgu yapıyoruz..

RASÛL-I EKREM (S.A.S.)'IN ÜSTÜN AHLÂKI

7- RASÛL-I EKREM (S.A.S.)'IN ÜSTÜN AHLÂKI
"Allah'im beni ahlâkin en güzeline yönelt. Kötü ahlâktan uzaklastir"(464).
Rasûlüllah (s.a.s.)Efendimiz, simâca insanlarin en güzeli, ahlâk yönünden de insanlarin en üstünüydü(465). "Sizin en hayirliniz, ahlâken en üstün olaninizdir." (466) "Ben ancak güzel ahlâki tamamlamak için gönderildim".(467) buyurmustu. Nitekim Kur'ân-i Kerîm'de "Aziz Peygamberim, süphesiz sen en üstün bir ahlak üzeresin", buyurulmustur.(468)
Rasûlüllah (s.a.s.)'in yasayisi, Kur'ân-i Kerîm'in sanki canli bir tablosuydu. Esi Hz. Âise'den Rasûlüllah (s.a.s.)'in ahlâki sorulunca:
-"Siz Kur'ân-i Kerîm okumuyor musunuz? O'nun ahlâk'i Kur'ân'dan ibâretti"" diye cevâp vermisti.(469) Çünkü O'nun yasayisi ve bütün davranislari Kur'ân-i Kerîm'in insanlara gösterdigi hidâyet yolunun uygulanmasiydi. Nitekim, sâdece sözleriyle degil, yasayisi, fiil ve davranislariyla da uyulmasi gereken en güzel örnek oldugunu Yüce Kitâbimiz Kur'ân-i Kerîm beyân etmektedir: "Sizin için Allah Rasûlünde en güzel örnek vardir".(470)
Rasûl-i Ekrem (s.a.s.) güler yüzlü, nâzik tabîatli, ince ve hassas rûhlu idi. Kati yürekli, sert ve kirici degildi. Agzindan sert ve kaba hiç bir söz çikmazdi. Kur'ân-i Kerîm'de bu konuda: "Allah'in rahmeti eseri olarak, sen onlara yumusak davrandin. Eger kaba ve kati kalbli olsaydin, süphesiz etrafindan dagilip giderlerdi."(471/1) buyrulmaktadir.
Rasûlüllah (s.a.s.) baskalarini tenkit etmez, kimsenin ayibini yüzüne vurmazdi.(471/2) Yanlis ve hoslanmadigi bir davranis görürse, "içinizden bazi kimseler, söyle söyle yapiyorlar..." seklinde, bu davranislari yapanlarin kim olduklarini belli etmeden ve hiç kimseyi kirmadan yanlis ve hatalari düzeltirdi.(472) Kimsenin sözünü kesmez, konusmasi bitinceye kadar dinlerdi. Tartismayi sevmez, sözü gereginden çok uzatmazdi. Kendini ilgilendirmeyen seylerle mesgul olmaz; kimsenin gizli hallerini arastirmazdi. Allah'a hürmetsizlik olmadikça, sahsina yapilan kötülükleri, ne kadar büyük olursa olsun, bagislar, eline imkân geçince öc almayi düsünmezdi. Ancak Allah'in yasaklarini çigneyenlere hak ettikleri cezâyi verirdi.(473) Nitekim, Mekke'nin fethedildigi gün, daha önce kendisine her türlü kötülügü ve hakareti reva gören Mekke müsriklerine:
-"Bugün size geçmisten dolayi azarlama yok", (Yûsuf Sûresi, 92) serbestsiniz diyerek hepsini affetmisti.(474)
Iffet ve hayâ yönünden, kösesinde oturan bâkire kizdan daha utangaçti.(475) "Hayâ imandandir".(476) "Hayâ ancak hayir getirir"(477) buyurmustur. Bir seyden hoslanmadigi zaman açikça söylemez, bu durum yüzünden anlasilirdi.(478) Hiç bir yemegi begenmezlik etmez, arzu etmezse yemezdi(479). Elini yikamadan ve "Besmele" çekmeden yemeye baslamaz. Allah'a hamdetmeden de sofradan kalkmazdi.
Bütün insanlari esit tutar, zengin-fakir, efendi-köle, büyük-küçük ayrimi yapmazdi. Mekke'nin fethi esnâsinda Fâtima adli bir kadin hirsizlik yapmis, soylu bir âileden oldugu için bu kadina cezâ verilmemesi istenmisti. Bu olayla ilgili hutbesinde Rasûl-i Ekrem:
"Sizden önceki ümmetlerin helâk edilmeleri ancak su sebepledir: Onlar, içlerinden zengin ve soylu bir kimse hirsizlik yaptigi zaman onu birakirlar fakir ve zayif bir kimse çaldiginda ise ona cezâ verirlerdi. Allah'a yemin ederim ki, Muhammed (s.a.s.)'in kizi Fâtima da çalmis olsaydi, muhakkak elini keser, cezâsiz birakmazdim" (480) buyurdu.
Her bakimdan kendisine güvenilirdi. Verdigi sözü mutlaka zamaninda yerine getirirdi. Dürüslükten ayrildigi, saka bile olsa yalan söyledigi hiç görülmemistir. Bu yüzden O'na henüz Peygamber olmadan "Muhammedü'l-emîn" denilmisti. Nitekim Peygamberligini ilan ettigi zaman, iman etmeyenler bile O'na "yalanci, yalan söylüyor", diyememistir.(481) En yakin hisimlarini Safâ tepesine toplayip onlari Islâm'a dâvet için, "Size su dagin arkasinda düsman atlilarinin bulundugunu söylersem, bana inanir misiniz?" dedigi zaman: "Hepimiz inaniriz çünkü Sen yalan söylemezsin" diye cevâp vermislerdi.(482) Kendisi böyle oldugu gibi, herkesin dürüst olmasini isterdi. "Dogruluktan ayrilmayiniz, çünkü dogruluk, iyilik ve hayra götürür, Iyilik ve hayir da, kisiyi Cennet'e ulastirir. Kisi dogru söyleyip dogrulugu aradikça, Allah katinda siddîkler zümresi'ne yazilir. Yalan sözden ve yalanciliktan sakininiz. Çünkü yalan insani kötülüge sevkeder. Kötülük de kisiyi Cehennem'e götürür, Insan yalan söylemege ve yalani aramaga devâm ede ede, Allah katinda nihayet yalanci yazilir" (483), buyurmustur.
Rasûlüllah (s.a.s.) insanlarin en cömerdi ve en kerîmiydi. (484) Eline geçen her seyi muhtaçlara dagitir, kimseyi eli bos çevirmezdi.(485) "Ben ancak dagiticiyim, veren Allah'tir", der(486) ihtiyâcindan fazla bir seyin kendinde veya evinde bulunmasini istemezdi. "Uhut Dagi altina çevrilip de benim olsa, borcum için ayiracaklarim müstesna, ondan tek bir dînârin bile üç geceden çok yanimda kalmasini istemezdim" (487) buyurmustur.
Son derece mütevâzi ve alçak gönüllü idi. Bir topluluga geldiginde, kendisi için ayaga kalkilmasini istemez, nereyi bos bulursa, oraya otururdu. Arkadaslari arasinda otururken ayaklarini uzatmazdi. Arkadaslari her isini yapmayi kendileri için seref ve cana minnet saydiklari halde, bütün islerini kendi görür, ev islerinde hanimlarina yardim ederdi.(488) Methedilmesini ve asiri hürmet gösterilmesini istemez,"Hristiyanlarin Meryem oglu Isâ'ya yaptiklari gibi yapmayiniz. Ben sâdece Allah'in elçisi ve kuluyum"(489) derdi. Fakîr kimselerle düsüp-kalkmaktan, yoksullarin, dullarin, kimsesizlerin islerini görmekten zevk alirdi. Buldugunu yer, buldugunu giyer, hiç bir seyi begenmezlik etmezdi.(490). Yiyecek bir sey bulamayip aç yattigi bile olurdu.
Bütün islerini tam bir düzen ve nizâm içinde yapardi. Namaz ve ibâdet vakitleri, uyku ve istirahat için ayirdigi saatler, misâfir ve ziyâretçilerini kabûl edecegi vakitler hep belirliydi. Vaktini bos geçirmez, her ânini faydali bir isle degerlendirirdi. "Insanlarin çogu iki nimetin kiymetini takdirde aldanmislardir: Sihhat ve bos vakit", buyurmustur(491).
Ahlâkli ve faziletli sanilan nice kimseler, yakindan tanindigi zaman, pek çok kusurlarinin bulundugu görülür. Insani en yakindan taniyan, onun iç yüzünü ve bütün gizli hallerini en iyi bilen, süphe yok ki esidir. Rasûl-i Ekrem (s.a.s.) ilk vahiy'den sonra gördüklerini anlattigi zaman esi Hz. Hatice:
-"Allah'a yemin ederim ki, Cenâb-i Hak hiç bir vakit seni utandirmaz. Çünkü sen akrabani gözetirsin, isini görmekten âciz kimselerin agirliklarini yüklenirsin, fakîre verir, kimsenin kazandiramayacagini kazandirirsin. Misâfiri agirlarsin, Hak yolunda herkese yardim edersin..." diyerek(492) O'nun Peygamberligini hemen kabûl etmis, en küçük tereddüt göstermemistir.
Çocuklugundan itibâren 10 yil hitzmetinde bulunan Hz. Enes:
-Rasûlüllah (s.a.s.)'e 10 yil hizmet ettim. Bir kere bile cani sikilip, öf, niçin bunu böyle yaptin, neden sunu söyle yapmadin, diye beni azarlamadi", demistir.(493)
Kâinâtin Efendisi, Rabbimizin Yüce Elçisi Sevgili Peygamberimizin büyüklügünü, üstün ahlâkini ve örnek yasayisini gerektigi sekilde bu satirlar içinde anlatmak süphesiz mümkün degil. O'nun büyüklügünü ve ahlâkinin yüceligini bir parça sezdirebilmissem, kendimi bahtiyâr sayarim.
"Dünya neye sâhipse, O'nun vergisidir hep;
Medyûn O'na cem'iyyeti, medyûn O'na ferdi.
Medyûndur o Masûm'a bütün bir beseriyyet;
Yâ Rab, bizi mahserde bu ikrâr ile hasret"(494).
Salât ve selâm O'na, âline, ashâbina ve yolunda olanlara.
--------------------
(464) Müslim, 1/535 (Hadis No: 771)
(465) el-Buhârî, 4/ 1819 (Hadis No, 2337); Tecrid Tercemesi, 9/311 (Hadis No:1449)
(466) el-Buhârî, 4/166; Müslim 4/1810 (Hadis No 2321); Tecrid Tercemesi 9/318 (Hadis No:1456)
(467) Mâlik, el-Muvatta, 2/904 (nesr, M. Fuad Abdülbaki) Kahire, 1370/1951
(468) Nûn Sûresi, 4
(469) Müslim, 1/514 (Hadis No: 746)
(470) el-Ahzâb Sûresi, 21
(471/1) Âl-i Imrân Sûresi, 159
(471/2) el-Buhârî, 4/167; Tecrid Tercemesi, 9/321 (Hadis No: 1460)
(472) Ebû Dâvûd, 2/550
(473) el-Buhârî, 4/166; Müslim, 4/1813 (Hadis No: 2327); Ebû Dâvûd, 1/550; Tecrid Tercemesi, 9/319 (Hadis No: 1457)
(474) Ibn Hisâm 4/54; Ibnü-l Esîr, a.g.e., 2/252; Zâdü'l-Meâd, 2/394; Tecrid Tercemesi, 10/340-341
(475) el-Buhârî, 4/167; Müslim 4/ 1809 (Hadis No: 2320); Tecrid Tercemesi, 9/320 (Hadis No: 1459)
(476) el-Buhârî, 1/11; Tecrid Tercemesi, 1/32 (Hadis No: 23)
(477) el-Buhârî 7/100; Tecrid Tercemesi, 12/163 (Hadis No: 2001)
(478) el-Buhârî 4/167; Tecrid Tercemesi, 9/321 (Hadis No: 1460)
(479) el-Buhârî 4/167; Tecrid Tercemesi, 9/321 (Hadis No: 1461)
(480) el-Buhârî, 5/97 ve 8/16
(481) el-Enâm Sûresi, 33
(482) Tecrid Tercemesi, 9/285
(483) el-Buhârî, 7/95; Müslim, 4/2013 (Hadis No. 2607); Ebû Davût, 2/593; Tirmizi 4/347 (Hadis No: 1971)
(484) el-Buhârî, 4/167; Müslim, 4/1802 (Hadis No: 2307)
(485) Müslim, 4/1805 (Hadis No:2311)
(486) el-Buhârî, 1/26; Müslim, 2/719 (Hadis No:1037)
(487) el-Buhârî, 3/82; Tecrid Tercemesi, 7/376 (Hadis No: 1075); Riyâzü's-Sâlihîn, 1/501-503 (Hadis No: 467-468)
(488) el-Buhârî, 1/64, 1/193; Tirmizi, 4/654 (Hadis No: 2489)
(489) el-Buhârî, 4/142; Tecrid Tercemesi, 9/213 (Hadis No: 1405)
(490) el-Buhârî, 4/167
(491) el-Buhârî, 5/170; Tirmizi, 4/550 (Hadis No: 2304)
(492) el-Buhârî, 1/3; Tecrid Tercemesi, 1/3-10 (Hadis No:3)
(493) el-Buhârî, 7/82; Müslim, 4/1084 (Hadis No: 2309); Tecrid Tercemesi, 12/148 (Hadis No: 1987)
(494) Mehmet Akif, Safahat, VII. Kitap (Gölgeler), "Bir Gece" baslikli siirden.

Çifte Çikolatalı Profiterol Tarifi


Malzemeler :

1.5 Su B.Un
1.5 Su B.Su
1 Çorba K.Margarin
1 Tatlı K.Toz Şeker
1 Fiske Tuz
Kreması İçin:
3 Su B.Süt
2 Çorba K.Un
1 Çorba K.Nişasta
1 Su B.Toz Şeker
1 Portakal
Sosu İçin:
2.5 Su B.Süt
1 Su B.Toz Şeker
1 Çorba K.Un
1 Çorba K.Nişasta
2 Çorba K.Kakao
15 Adet İkramlık Çikolata
Yarım Çay B.Fındık Yağı
Üzeri İçin:
Beyaz Çikolata
Hazırlanışı

Tencereye 1.5 su bardağı suyu alın.Üzerine 1çorba kaşığı margarin,1 tatlı kaşığı toz şeker,1 fiske tuz ilave edin ve margarini eritin ve suyu kaynatın. Su kaynayınca ÜZERİNE 1.5 su bardağı söke unu ilave edin ve tahta kaşığın tersiyle iyice karıştırın.

Dah sonra hamurun sıcaklığı çıkınca üzerine teker teker 4 adet yumurtayı kırıp karıştırın. Krema sıkma torbasına hamur malzemesini alın. Fırın tepsisine krema torbasında profitereol hamuru sıkın. Önceden ısıtılmış olan 170 derecelik fırında pişirin.

Kreması için tencereye 3 su bardağı sütü alın.Sütün içine 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı nişasta, 1 su bardağı toz şeker ilave edin ve kremayı pişirin. Daha sonra ortakal kabuğu rendesi ilave edin ve karıştırın. Ve 1 portakal Sosu için başka bir tencereye 2.5 su bardağı süt,1 su bardağı toz şeker, 1 çorba kaşığı söke un, 1 çorba aşığı nişasta 2 çorba kaşığı kakao ilave edip sosu kaynatın.

Sos soğuduktan sonra üzerine ikramlık çikolatalarıilave edin ve yarım çay bardağı sıvıyağ ilave edin ve sosu karıştırın. Profiterol hamurlarını pişince soğumaya bırakın. Daha sonra profiterolun arkasına delik açın ve içine kredan sıkın.

Servis tabağına dizin. Üzerine çikolatalı sosu dökün. Ve en son üzerine eritlimiş beyaz çikolata ilave edin ve servis edin.

Sivas Etli Ekmek Tarifi




Malzemeler :

Hamuru İçin:
5 Su B. Söke Un
Yarım Paket Yaşmaya
1 Tatlı K. Tuz
Su İç Harcı İçin:
300 Gr. Kıyma
3 Soğan
1 Su B. Domates Püresi
2 Çorba K. Biber Püresi
Maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı

Geniş karıştırma kabına unu, ortasına mayayı koyun. Tuzu kenarlara serpin. Mayayı ortada hafif ezin biraz su ekleyin ve ortasından karıştırarak yoğurmaya başlayın. Hamur kıvama gelince üzerini hafif unlayarak mayalanmaya bırakın.

İç harcı hazırlarken; soğanları ve maydanozu oğrayın.
Karıştırma kabına kıymayı, soğanı, maydanozu, domates ve biber pürelerini, karabiberi ve tuzu koyup iyice karıştırın.

Mayalanan hamuru 6-7 bezeye ayırın. Bezeler birazbüyük olmalı. Unlayarak ince uzun şekilde açın. Yağlanmış tepsiye açılan hamuru serip iç harcı tamamına yayın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Tiritli Bulgur Pilavlı Kaz Tarifi


Malzemeler :

1 Bütün Kaz
Pilavı İçin:
2 Su B. Bulgur
1 Soğan
1 Çorba K. Tereyağı
Su
Tiridi İçin
3 Su B. Söke Un
1 Tatlı K. Tuz
Su
Kaz eti suyu ve yağı
Hazırlanışı

1 adet bütün kazı tencereye alın.Üzerine sıcak su ilave edin ve kazı pişirin. Kazın pişmesine yalın tuz ilave edin. Kazı daha sonra önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında kazı kızartın.

Pilavı için 1 soğanı yemeklik kesin.Tencereye sıvıyağı alın ve tereyağını alın ve soğanı kavurun.Soğan kavrulduktan sonra 2 su bardağı bulguru alın ve kavurun.Üzerine sıcak su ilave edin ve bulgur pilavını pişirin.

Tiriti için bir karıştırma kabına 3 su bardağı unu alun. Unun üzerine tuz ve su ilave edin ve tirit hamurunu yoğurun.Hamuru bezelere bölün ve her bezeyi merdane ile açın. Açtığınız hamurları tavada pişirin.

Servis tabağına bulgur pilavını alın.Üzerine bütün kaze alın. Tiridi kaz etini pişirdğiniz haşlama suyuna batırın çıkartın ve servis tabağındaki bulgur bütün kazın yanına ilave edip servis edin.

Laz Böreği




Malzemeler

* 14 yaprak yufka
* 150 gram tereyağı

Muhallebisi için:

* 4 adet yumurta sarısı
* 7 su bardağı süt
* 1,5 su bardağı tozşeker
* 4 çorba kaşığı nişasta
* 4 çorba kaşığı pirinç unu
* Su
* 1 tutam tuz ve karabiber

Şerbeti için:

* 1,5 bardak tozşeker
* 1 su bardağı su

Tarifi

İlk olarak böreğin muhallebisi hazırlanır. Bunun için; 7 su bardağı süt tencereye alınır, üzerine 1,5 su bardağı şeker alınır kaynamaya bırakılır. Bu arada yufkaların ara katları için tereyağı eritilir.

Diğer taraftan 1,5 su baradğı tozşeker ve 1 su bardağı su ile şerbet hazırlanır. 14 adet yufkanın yarısı tepsiye her katı yağlanarak dizilir. Yufkların yarısı yağlanınca muhallebi için bir kapta 4 yumurta sarısı, nişasta, pirinç unu, bir tutam tuz ve karabiber karıştırılarak sübyesi hazırlaınır.

Hazırlanan sübye kaynayan süte eklenir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Muhallebin ilk sıcaklığı çıkınca yufkaların üzerine dökülür. Kalan yufklar da diğer yarısı gibi her katı yağlanarak dizilir.

Üzerine kalan yağ dökülür ve iri kareler halinde kesilir. 180 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Laz böreği pişince fırından çıkarılır. Şerbetinin soğuk olmasına dikkat edilerek şerbeti verilir.

Üstü çıtır ortası muhallebili nefis bir tatlı.. Hazır baklava yufkası ile yapılan bu tatlı sadece yarım saatte hazırlanıyor. Mutlaka deneyin

Buğdaylı Bezelye Püreli Kebap


Malzemeler :

* 300 Gr. Kuzu Eti
1 Su B. Haşlanmış Nohut
1 Soğan
3 Diş Sarımsak
2 Defne Yaprağı
1 Çorba K. Domates Salçası
Sıvıyağ
Tane Karabiber
Tuz
Su

* Püresi İçin:
1 Kase Haşlanmış Bezelye
1 Su B. Haşlanmış Buğday
1 Çay B. Süt
1 Çorba K. Tereyağı
Tuz

Hazırlanışı

Tencereye sıvıyağı dökün ve doğranmış kuzu etini kavurun. Soğanları ve sarımsakları doğrayın. Kavurduğunuz etin üzerine soğanı, sarımsağı,defne yapraklarını ve tane karabiberi koyup karıştırın. Salçayı da ilave edip karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp pişmeye bırakın.

Püreyi hazırlarken; tereyağını, sütü ve bezelyeyi doğrayıcıdan geçirin. Küçük bir tencereye alın. Üzerine buğdayı ve tuzu ilave edip karıştırın. Biraz ocağa koyun.

Pişen kuzu etini kapatmadan evvel haşlanmış nohutu ilave edin. Bir süre daha piştikten sonra altını kapatın. Çukur servis tabağının kenarlarına sosu dökün. Boş kalan orta kısma da kuzu etlerini alın

10 Nisan 2010 Cumartesi

Acı Ot Kavurması




Malzemeler :

3 Demet Acı Ot
3 Pırasa
4 Yumurta
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber



Hazırlanışı

Otları büyükçe doğrayın. Pırasaları ince ince dilimleyin. Tencereye yağı koyup pırasaları kavurun. Ardından otları ekleyip kavurmaya devam edin.

Tuzunu ve karabiberini ilave edin. Üzerine yumurtaları kırıp pişirin.

SUTLU NURIYE


20 yaprak baklavalık yufka
1 kase fındık
150 gr. tereyeğı

Şerbeti için:
5 su b. tozşeker
2,5 su b.su
1,5 su b.süt

HAZIRLANIŞI:
Şerbeti için tencerye 5 su bardağı süt
üzerine 2.5 su bardağı su ve 1.5 su bardağı
süt ilave ederek şerbet hazırlayıp soğumaya bırakın.
Tezgaha 10 yaprak baklavalık yufkayı serin.Üzerine
yuvarlak tepsi alın ve tepsi eninde kesin.
Fırın tepsisine yuvarlak kesilmiş yufkaları aralarına
tereyağı sürerek tepsiye alın üzerine kalan
parça yufkaları serpiştirin.
Üzerine kırılmış fındıkları ekleyin.
Üzerine kalan 10 adet baklavalık yufkayı da aynı şeklide ilave edin.
Üzerine kalan eritilmiş tereyağını ekleyip önceden
ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
Pişen tatlınızın üzerine şerbetini dökerek servis edin.
Yufkacınıza sipariş ederek aldığınız hazır baklavalık yufka ile
artık bu tatlıları yapmak çok kolay

IKRAMLIK KOZALAK


5 adet karamelli çikolata
2,5 su b. çikolatalı pirinç patlağı
1 tatlı k. margarin

Üzeri için:
pudra şekeri

HAZIRLANIŞI:
5 adet benmari usulü eritilmiş karamelli çikolata ve 2.5 su
bardağı pirinç patlağını ve 1tatlı
kaşığı eritilmiş margarini karıştırın.
Limon sıkacağından faydalanarak
kozalak şekilini verin.
Servis tabağına dizin.Üzerine
pudra şekeri serperek servis edin

Havuçlu Pırasalı Tepsi Böreği


2 adet havuç
1 adet pırasa
1/2 adet yufka
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gr kaşar peyniri
Bir miktar tuz ve karabiber
1 adet yumurta
HazırlanışıSebzeleri temizleyip zeytinyağında soğan ve sarımsak ile soteleyin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyerek yufkaya rulo sarın ve yumurta beyazı ile kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derece fırında pişirin.

HAVUCLU LOKUM


750 gr. havuç
1,5 su b. tozşeker
alabildiği kadar şekerli bisküvi

Üzeri için:
hindistan cevizi

HAZIRLANIŞI:
750 gr.havucu rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
Tencereye alın üzerine 1.5 su bardağı toz şeker
ilave edin.Önce su salıp daha sonra suyunu çekene
kadar pişirin. Elinizin dayanacağı sıcaklığa gelince
Üzerine alabildiği kadar şekerli bisküvi ekleyin.
Karıştırarak hamur haline getirin.
İsterseniz havuç piştikten sonra içine toz fındık veya
dövülmüş ceviz ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.Havuçlu karışmdan
sulu köfte gibi parçalar koparıp yuvarlak toplar elde edin.
Havuçlu lokumları hindistan cevizine bulayıp servis edin.
Üzerine kürdanlar batırarak bayram sofrasında da ikram edebilirsiniz

SIVAS KATMERI


4 su b. un
20 gr. yaşmaya
1 tatlı k. tuz
1 tatlı k. tozşeker
175 gr. margarin

İç harcı için:
patates
peynir

Üzeri için:
yumurta
susam

HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabına un alınır. ortası havuz yapılır.içine maya,tuz
ve su ilave edilerek karıştırılır. bir süre dinlendirilir. Hamur
bezelere ayrılır.Bir bezenin üzerine bir parça margarin konur
Üzerine bir beze daha konup hamur uzunlamasına açılır.
hazırlanan hamurun .üzerine yumurta ve susam sürülür
bıçakla çizilip 180 derecelik fırında pişirilir.
arzuya göre peynirli, patatesli yapılabilir.

CIKOLATA ASKI


MALZEMELER:
1 çorba k. kakao
1 çay b. sıcak su
150 gr erimiş bitter çikolata
150 gr erimiş tereyağı
1,5 su b. esmer şeker
1 su b. toz fındık
4 yumurta

Üzeri için:
kakao

HAZIRLANIŞI:
Bitetr çikolatayı ve tereyağını eritin.
Karıştırma kabına alın.Kakao ve 1 çay bardağı sıcak su
ekeleyin ve karıştırın.Bu karışımı bitter çikolatalı karışıma
ekleyin.Üzerine esmer şekeri ilave edin.
4 adet yumurtanın sarısnı ve beyazını ayırıp sarısnı
karışma ekleyin.
Üzerine 1 su bardağı to zfındık ekleyip karıştırın.
Yumurta beyazlarını kar olana dek mikserle çırpın.
Yumurta aklarını karışıma ekleyin.
Kaseler karışımı boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 decelik
fırında pişirin.

SAFRANLI PİLAV


2 su b.pirinç
200 gr.kuşbaşı et
1 su b.nohut
2 soğan
1 çay k.safran
1 portakal kabuğu rendesi
1 su b.et suyu

HAZIRLANIŞI:
Tavaya svıyağ alınarak etler sotelenir. üzerine soğanlar piyaz doğranarak
ilave edilir, az su verilerk pişirilirpişmesine yakın haşlanmış nohutu ilave edilerek
pişirilir.diğer taraftan pirinçler tavaya alınarak sıvıyağda kavrulur, tuzu ayrlanır.
bu arada pilav için et suyu hazırlanır.safran da et suyuna eklenerek çözdürülmesi
sağlanır. portakal kabuğu da rendelenerek ilave edilir. pirinçler iyice kavrulunca
et suyu ilave edilerek kısık ateşte kapağı kapalı pişirilir.pilav ve et pişince
kek kalıbına et altta pilav üste gelecek şekilde konularak bastırılır. daha sonra
servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.

SEBZE GARNİTÜRLÜ YOĞURTLU KÖFTE


300 gr.kıyma
1 soğan
1 yumurta
1 tutam maydonoz
kurutulmuş ekmek
tuz,karabiber
garnitürü için:
1 patates
1 havuç
1 çay b.bezelye
üzeri için:
kaşar peynir rendesi
sosu için:
1 kase yağurt
2 diş sarımsak
1 domates
1 tatlı k.salça
fesleğenli zeytinyağı
tuz,karabiber

HAZIRLANIŞI:
Kıyma karıştırma kabına alınır.üzerine yumurta kırılır.daha sonra soğan
rendelenir.maydanozlar kıyılarak ilave edilir. tuzu ve karabiberi ayarlanarak
en son ekmek eklenerek köfte yoğrulur.köfteler 8 e bölünerek yağlanmış
tepside 180 derecede 7-8 dk. pişirilir.diğer taraftan garnitürü hazırlanır.
bunun için; haşlanmış patates küp doğranarak karıştırma kabına alınır.
üzerine bezelye ve küp doğranmış havuç ilave edilerek karıştırılır. yarı
kıvamda pişirilen köfteler fırından çıkarılarak hazırlanan garnitür köftelerin içine
doldurulur. üstüne de kaşar peyniri rendesi konularak tekrar fırına verilerk pişirilir.
sosu için; salça doğranmış domates ve sarımsak alınarak kavrulur. fesleğenli sos da
ilave edilerek tuzu ayarlanır. servis tabağına çırpılmış yoğurt alınarak köfteler üzerine
oturtulur.üzerine domates sos dökülerek servis yapılır

GÖMME



500 gr.un
500 gr.tam buğday unu
1 p.kabartma tozu
alabildiği kadar su
sosu için:
1 kg.yoğurt
250 gr.tereyağ
5 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabında un ve tam buğday unu karıştırılır.1 p. kabartma
tozu eklenir. alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğrulur. gevrek olması
ve içinin rahat oyulabilmesi için hamur olabildiğince sert olmalıdır.
hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye alınır. bastırlıarak yayılır. hamurun
içli olmasını sağlamak için hamur çok bastırılmaz.üzeri yağlanarak
fırında kızarana kadar pişirilir.pişince ilk sıcaklığı çıkınca üzerindeki
sert kabuk kapak gibi kesilerek çıkarılır. içi kaşıkla oyulur ve iyice ufalanır .
daha sonra içine doldurulur. kabuklar da doğranarak kule şeklinde
üzerine konur. sosu için tereyağı eritilir. diğer taraftan yoğurt biraz
sulandırılarak ezilmiş sarımsak eklenir. ocakta biraz ısıtılarak gömme nin
üzerine önce tereyağı daha sonra da kenarlarına ayranı dökülek servis
yapılır

GAVURDAGI SALATASI


4 kırmızı soğan
3 domates
4 biber
1 tutam maydonoz
1 tutam roka
1 tutam nane
1 tutam renkli kıvırcık
1 çay b.ceviz
1 çorba k.kırmızı biber püresi
nar ekşisi
zeytinyağı



HAZIRLANIŞI:
Kırmızı soğanlar minik minik doğranarak karıştırma kabına alınır.
biberler doğranır.ceviz iri kırılır.maydanoz, domates ve taze nane
doğranarak hepsi karıştırma kabına ilave edilir.dah sonra üzerine
nar ekşisi, kırmızı biber püresi ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır.
hazırlanan salata roka ve renkli yeşillikle servis yapılır