27 Mart 2010 Cumartesi

Anlatımla Babet Patik Yapılışı

















PATCHWORK ÇANTA


Tek gül kanaviçe şeması



YAŞ: 0-1
MALZEMELER: ANCHOR "Bebe" el örgü ipliği
Renk No: 6057 Çimen Yeşili, (Yaklaşık 150 gr.) 3.5 numara şiş

UYGULAMA BERE:
83 ilmekle başlayın. 2 cm. düz örün, yüzden 2 ilmek birlikte alın, 1 arttırın, tekrarlayarak şişteki ilmekleri örün. 2 cm. düz örün, 1 sıra haraşo örün. (Sıçandişi kenar örgü oluştu) Şema doğrultusunda 1. sırayı örün (10 örnek yerleşti) Arkadan arttırmaları açık alarak ters örün. 1 sıra düz örün. (Örnek oluştu) 9 cm. örün (6 örnek oluştu). Tepe için 7. örnekte, aralardaki 5 düz örgüyü 3 ilmek birlikte alarak 3 ilmeğe indirin. (Şişinizde 63 ilmek kalacak) Şema doğrultusunda 1 örnek oluşturun. (Toplam 8 örnek oldu) İlmekleri azaltmak için 1 arttırın, 3 ilmek birlikte alın, 1 arttırın 3 ilmek birlikte alın, sırayı tamamlayın (şişinizde 43 ilmek kalacak) Bir sıra düz örün. Arttırmalar olmaksızın 3 ilmek birlikte alarak toplam 15 ilmeğe indirin. Hepsini birlikte alarak toplayın, tepeyi kapatın. Yanı dikerek birleştirin. Kenarı içe kıvırarak yorgan iğnesiyle gevşekçe dikin.

UYGULAMA TULUM
Arka: 53 ilmekle başlayın. Şifreyi yerleştirin. (6 örnek yerleşti) Yanlardan 2 sırada 1 arttırarak 67 ilmeğe ulaşın. (8 örneğe çıktı) 27 cm. olana kadar şema doğrultusunda örün. (19 örnek oluştu) 1 cm. lastik 2 cm. düz örün. Sağ, sol koltukları 4-3-2-1-1 kesin (45 ilmek kalacak) Koltuktan sonra 9 cm. olana kadar düz örün, üçe bölün, ortadaki 15 ilmeği kesin. Yaka oyuntusundan 1 'er ilmek keserek 11 ilmeğe indirin, bu kez iki taraftan 1'er keserek 5 ilmeğe indirin. Diğer askıyı da aynı yöntemle örün.








26 Mart 2010 Cuma

Sodalı Kek Tarifi



Malzemeler

3 yumurta
5 kahve fincanı şeker
2,5 kahve fincanı sıvı yağ
8 fincan un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 adet portakal veya limon kabuğu rendesi
1 şişe maden suyu

Not:Türk kahvesi fincanı ile ölçülecek

Hazırlanışı

Yumurta ve şeker kabarıp şeker eriyene kadar çırpılır.Yağı,portakal rendesi ilave edilir.Elenmiş un,vanilya ve kabartma tozu ilave edilip koyu bir hamur elde edilir.Maden suyu eklenip iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülür.Ilık 180 derecede kızarana kadar pişirilir.

NOT:Un miktarı yeterlidir azaltma ve eksiltme yapmayın.Bu kekte sönme olmaz ilk kez yapanlar bile yapabilir

23 Mart 2010 Salı

bebek yeleği

ALLAH bir'dir:19


a>
Kuran’in en temel mesaji Allah’in birligidir. Allah’in birligi Kuran’da "Vahid" kelimesiyle anlatilir. "Vahid" kelimesinin matematiksel degeri ise 19’dur.
Konuyu bilmeyenlere bir kelimenin matematiksel degerinin (ebcedinin) ne demek oldugunu anlatalim. Kuran’in indigi dönemde Araplar matematik için ve normal yazida ayni harfleri kullanirlardi. Elif harfi yazida "E" sesine, matematikte 1’e karsilik gelirdi. Veya "Vav" harfi yazida "V" sesine, matematikte "6" rakamina karsilik gelirdi. Arapça’daki harflerin matematiksel karsiliklarini asagidaki semada görüyorsunuz (Kitabimizin içinde bu tablodaki verilerden çok sik yararlanacagiz)



Elif
1
Ye 10
Ta 9
Ha 8
Ze 7
Wav 6
He 5
De 4
Cim 3
Be 2
Kaf 100
Sad 90
Fe 80
Ayn 70
Sin 60
Nun 50
Mim 40
Lam 30
Kef 20
Gayn 1000
Za 900
Dad 800
Dhe 700
Kha 600
Tse 500
Te 400
Sin 300
Re 200



Arapça Vahid kelimesi Vav+Elif+He+De harfleriyle yazilir ve bu harflerin toplami
6+1+8+4= 19’dur.
Vav 6

+
Elif 1
+
Ha 8
+
De 4
=
Toplam 19


Matematiksel degeri 19 olan "Vahid" ismi, Kuran’da Allah için tam 19 kere kullanilir.
Bu ayetlerin listesi sirasiyla söyledir:

Sira No12345678910Sure ve Ayet No2-1634-1715-736-1912-3913-1614-4814-5216-2216-51Sira No111213141516171819Ayet No18-11021-10822-3429-4637-438-6539-440-1641-6

Bu ayetlerin disinda "vahid" kelimesi 7 kez kullanilir. Fakat bu geçisler Allah’i degil; bir kapi, bir çesit yemek gibi baska seyleri anlatir.
Vahid isminden türeyen "Vahiden" formu da Kuran’da 5 kez geçer ve Allah’in birligini anlatir. Fakat "Vahiden" ismi bir "Elif" fazlayla yazilir ve bundan dolayi "Vahiden"in matematiksel degeri 19 olmaz. Böylece Allah’in, matematiksel degeri 19 olan formuyla "Vahid" ismi, 19 kez geçmektedir. Vahid isminin tüm formlarinin 19’un kati olmamasi da gereklidir. Çünkü yalnizca Allah’in 4 ismi 19’un tam kati kadar geçmelidir. (Bunun nedenini Allah’in isimlerinin olusturdugu muhtesem simetrik tabloda ileride görecegiz.)

Kur'an-ı Kerim'i Okurken Dikkat Etmemiz Gereken Şeyler....

Kuran herşeyin yaratıcısı olan Allah'ın sözüdür. Bu nedenle Allah a ve Onun sözü olan Kuran a karşı çok saygılı davranmalıyız. Bu saygıyı gösterebilmek için ilk olarak Allah'ın sözü olan Kuran ayetlerini duyduğunuzda, hemen susup ayetleri dinlemeniz gerekir.

Kuran, Türkçe, Arapça ya da farklı bir dilde okunduğunda da aynı saygının gösterilmesi şarttır. Kuran okunurken susup dinlemek, yalnızca güzel bir davranış şekli değil, aynı zamanda da Allah'ın emrettiği bir davranıştır. Allah bu emrini Kuran da şöyle bildirmiştir:

Kuran okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki esirgenmiş olursunuz.
(Araf Suresi, 204)


Ayette açıkça bildirildiği üzere Kuran okunurken yalnızca ALLAH ın sözü olan ayetleri dikkatle dinlemek gerekir.

Bir de unutulmamması gereken, Kuran okumaya başlamadan önce şeytandan Allah a sığınmanız, yani Allah tan şeytanı sizden uzak tutmasını istemeniz gerekir. Bu, Allah ın bizlere yapmamızı söylediği bir davranıştır. Kuran da bu şöyle bildirilir:

Öyleyse Kur'an okuduğun zaman, kovulmuş şeytandan Allah'a sığın.
(Nahl Suresi, 98)

Bildiğiniz gibi şeytan her fırsatta insanları Allah ın emirlerine uymaktan vazgeçirmek ister. Ama ancak güçsüzleri yanına çekebilir. Güçlü olan, Allah a inanan kişileri yanına çekemez. Allah'a inanıp O na güvenenlere, (yani Allah a tevekkül edenlere) şeytanın zarar veremeyeceği, Kuran da şöyle haber verilir:

Gerçek şu ki, iman edenler ve Rablerine tevekkül edenler üzerinde onun (şeytanın) hiçbir zorlayıcı-gücü yoktur.
(Nahl Suresi, 99)



Şeytan özellikle insanların Allah'ın sözlerinin yazılı olduğu Kuran'ı okuyup anlamalarını engellemek ister. İşte bu nedenle, Allah ın yukarıdaki ayetinde emrettiği şekilde, Kuran okumadan önce şeytandan Allah a sığınmak gerekir.

Çünkü şeytan her an insanları Allah ın emirlerinden uzaklaştırmak için uğraşır. Bu nedenle şeytandan Allah a sığınarak her an Allah a dua edin. Allah, Kuran da şeytandan korunmak için nasıl dua edeceğimizi bizlere şöyle öğretmiştir:

Ve de ki: "Rabbim, şeytanın kışkırtmalarından Sana sığınırım." Ve onların benim yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım Rabbim."
(Mü minun Suresi, 97-98)


Selametle....

Tunus İşi Bebek Yelegi Modeli ve Yapılışının Ayrıntılı anlatımı




YAPILIŞI
1.SIRA: 92 TANE ZİNCİR ÇEKİYORUZ.
2.SIRA:HER ZİNCİRDEN BİR İLMEK ALIYORUZ
VE SIRA SONUNA GİDİYORUZ SONRA GERİYE
DOĞRU GİDİYORUZ İKİ ŞER İKİ ŞER.
3.SIRA:SONRA ÇİZGİLERİ ALIYORUZ YANİ İLMEKLERİ
HER İLMEKTEN BİR İLMEK ALIYORUZ.7 TANE İLMEKTEN
SONRA PEMBE İPE GEÇİP 6 ZİNCİR ÇEKİYORUZ VE ÖRMEYE
DEVAM EDİYORUZ.
TOPLAM 15 İLMEK OLACAK (BU ÖNKISMI)SONRA
İPİ TIĞIN BAŞINA DOLUYORUZ 1 DEFA VE ARADAKİ
BOŞLUĞA BATARAK 1 İLMEK DAHA ALIYORUZ
YANİ ARTIRMIŞ OLUYORUZ.TEKRAR 15 İLMEK DAHA
ALIYORUZ VE YİNE BAŞINA DOLAYIP 1 DEFA TEKRAR
ARADAKİ BOŞLUĞA BATARAK 1 İLMEK DAHA ALIYORUZ
(BU KOL KISMI OLUYOR)SONRA 32 İLMEK DAHA ALIYORUZ
( BUDA ARKA KISMI OLUYOR) YİNE ARTIRIYORUZ VE AYNI
İŞLEMLERİ YAPIYORUZ.(ARKA KISMI 32 TANE,ÖN VE KOLLARDA
15 ‘ER TANE OLACAK) BİTTİKTEN SONRA GERİYE DOĞRU
GİDİYORUZ VE BAŞINA DOLADIKLARIMIZIDA ALIYORUZ
ARTMASI İÇİN.
3.SIRA:6 TANE İLMEK ALIYORUZ VE PEMBE İPE GEÇİP
6 ZİNCİR ÇEKİYORUZ SONRA BEYAZ İPE GEÇİYORUZ VE
6 ZİNCİR DAHA ÇEKİYORUZ TEKRAR PEMBE İP VE 6 ZİNCİR
SONRA ÖRMEYE DEVAM EDİYORUZ.KOLUN BOYU 21 SIRA
OLANA KADAR ARTIRIYORUZ 18. SIRADA ÇİÇEKLERİ KOYMAYI
UNUTMAYALIM.YELEĞİN BOYU 61 SIRA OLACAK 52.SIRADA
ÇİÇEKLERİ KOYUYORUZ YİNE BİTİKTEN SONRA KENARINA TIĞ
İŞİ YAPIYORUZ.
KOLAY GELSİN…

ÇİKOLATALI SOĞUK PASTA


Malzemeler:
2 poşet krem şanti
2 çay bardağı soğuk süt
1 çorba kaşığı kakao
2 adet yumurta
24 adet pötibör bisküvi
2 çorba kaşığı dövülmüs ceviz
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı badem
(sıcak suda bekletilip, kabuklari soyulmuş)

Sosu için:
2 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı süt
1 çay bardağı tozşeker

TARİFİ:
Krem şantiyi, 1 çorba kaşığı kakao ve 2 çay bardağı sütle çırpın. Yumurta, irice dövülmüş bisküvi, ceviz ve yarım su bardağı tozşekeri ekleyin. İyice yoğurun. Yuvarlak bir cam kaba, streç film serin. Üzerine bisküvili karışımı yayın. Buzlukta dondurun. Iyice donunca, ters çevirin. Üzerine bademleri batırın. Tekrar buzluga alın. Bu arada sosu hazırlayın. Bunun için kakao, mısır nişastası ve tozşekeri süte ilave edin. Ocakta, muhallebi kıvamı alana dek pişirin. Daha sonra sosu ocaktan alın. İyice ılınınca, buzluktan aldığınız pastanın üzerini sosla iyice kaplayın ve dilimleyip servis yapın.

Ankara Pilavı


Malzemeler • 1 paket arpa şehriye • 1 su bardağı sıvı yağ • 2 kaşık salça • Tuz,karabiber,pul biberi • Alabildiğince su • 1 tane orta boy soğan

Hazırlanışı İlk önce soğanlar soyulur ve ince ince doğranır soğanlar tencereye konur ve yağsıda konup kavrulur.pembeleştikten sonra içine 2 kaşık salça ilave edilir ve devam edilir kavrulmaya sonra 1 paket arpa şehriye atılır kavrulmaya devam edilir daha sonra karabiberi atılır ve üstünü geçiçek kadar suyu konur ve tuzuda atıldıktan sonra kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.daha sonra soğukduktan sonra servise sunulur.

Amerikan Salatası


Malzemeler • 1 kutu bezelye konseve • 5 adet küp küp doğranıp haşlanmış patates • 3 adet küp küp doğranıp haşlanmış havuç • 250 gr. salatalık turşu • 300 gr. mayonez • 5 kaşık yoğurt • 2 tatlı kaşığı nane • 3 diş sarmısak • Tuz

Hazırlanışı Yoğurt mayonez sarımsak ve naneyi karıştıralım. Küp küp doğranmış diğer malzemeleri de karıştırıp yoğurtlu sosla birleştirelim. Servis tabağına aldığımız salatamız servise hazırdır.

Havuçlu Cevizli Meze


Malzemeler 4 Orta boy Havuç 1 Çay bardağı ufalanmış ceviz içi 1 Çay bardağı yoğurt 1 Çay bardağı mayonez Sarımsak Tuz Pul biber, baharatlar

Hazırlanışı Havuçları haşla ve rendele. Bir kapta yoğurt sarımsak mayonez, ceviz içi ve baharatları karıştır. Soğuyan havuçları karışıma ekle. Arzuya göre üzerini süsle ( Ceviz içi, siyah zeytin vb.) Soğuk servis yap

Kadınbudu Köfte


Malzemeler • 500 gr. Kıyma • 1 iri soğan (ince kıyılmış ) • 1 çay bardağı pirinç ( haşlanmış ) • 3 yumurta • ½ su bardağı un • 1 su bardağı sıvıyağı • Karabiber • Tuz

Hazırlanışı 1 kaşık yağda soğanı ve kıymanın yarısını kavurup ılıtın. Haşlanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve kalan çiğ kıymayı da ekleyip 1 yumurta kırarak iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elde yassı köfteler yapın. 2 yumurtayı iyice çırpın. Köfteleri önce una sonra çırpılmış yumurtaya bulayarak yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp servis tabağına dizin.

Tavuklu Patates Salatası


MALZEMELER 1 adet tavuk göğsü (haşlanmış) 3 orta boy patates 2 tatlı kaşığı mayonez 1 büyük kase yoğurt 5 yaprak kıvırcık salata 1 diş sarımsak tuz ve karabiber

Hazırlanışı Haşlanmış tavukları iyice küçülecek kadar didikleyin, patatesleri iyice haşladıktan sonra iyice ezin yoğurdu mayonezle karıştırın tuzu isteğe göre sarımsağı ilave edin karabiberi bolca dökün (bu salataya tadını veren tavuğun karabiberli oluşudur) bir tarafta marullari ince ince kıyın, didiklediğimiz tavuğu yoğurt mayonez karışımının içine dökün, marulları ilave edin, iyice yoğurdu yedirin ve ardından patatesleri ekleyin, tekrar karıştırdıktan sonra üzerini bir kaşık yardımıyla düzleştirerek şekillendirin ve en son aşamada üzerine karabiber serpiştirin

Kaşarlı Köfte


MALZEMELER 500 gr. koyun ve dana karışımı kıyma 1 adet yumurta 2 küçük dilim bayat ekmek 1 baş soğan 150 gr. kaşar peyniri Yeteri kadar kıyılmış maydanoz, tuz, kırmızı biber

Hazırlanışı Koyun ve dana karışımı 500 gr. kıymaya bir adet soğan rendeleyin. Islatılmış ekmek içini, bir yumurtayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi de katarak iyice yoğurun. Yoğururken bir çorba kaşığı su ilave ederseniz köfte daha yumuşak olur. Hazırladığınız köfteleri, her iki taraflarını pembeleştirerek ayçiçek yağında ateşin altını fazla açmadan kızartın. Kızaran köfteleri bir tepsiye dizerek üstlerine küçük parçalar halinde kaşar peyniri koyun. Kızdırılmış fırına sokup, peynirler eriyinceye kadar 10 dakika bekletip, çıkarın, peynirilerin üstüne ince kırmızı biber ekin. Haşlanmış sebze ile servis edebilirsiniz.

Patatesli Köfte Çöp Şiş


Malzemeler 5 orta boy patates 500 gr.kıyma az yağlı 1 adet orta boy soğan 1 tatlı kaşığı karabiber(silme kaşık) Bayat yarım ekmek içi ufalanmış Pulbiber, tuz, kimyon 2 adet domates 2 adet sivri biber 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ 8-9 adet çöp şiş

Hazırlanışı Kıymayı, rendelenmiş soğanı, kekik hariç baharatları ekmek ve tuzu karıştırıp yoğuralım. Ve elimizde cevizden biraz büyük olacak şekilde yuvarlak ve hafif yassı şekilde köfteler hazırlayalım. Köftemizi hazırladıkdan sonra patatesleri fazla kalın olmadan(yarım santim kadar) yarım ay şeklinde doğrayalım. Domatesleri ve biberide dilimleyip hazırlayalım. Daha sonra çöp şişlere sırayla patates, köfte domates ve biberi tüm malzemeler bitene kadar geçirelim. Fırın tepsisine hazırladığımız çöp şişleri geçirip üzerine sıvı yağ gezdirelim. Biraz tuz ve kekik serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında köfte ve patatesler kızarana kadar pişirelim. Pişmeye yakın fırını 150 dereceye düşürelim. Lezzetli köftelerimiz servise hazır.

Beşamel Soslu Tavuk


Malzemeler • 6 adet tavuk budu • 4 adet orta boy havuç • 3 adet orta boy kabak • 2-3 diş sarmısak • 2 çorba kaşığı sıvı yağ • 3 çorba kaşığı margarin • 3 çorba kaşığı un • 500 ml süt • 1 kase rende kaşar peyniri • Yarım demet maydanoz ve dereotu • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Hazırlanışı Tavuk butları güzelce yıkandıktan sonra tencereye konarak haşlanır. Havuç ve kabaklar rendelenir. Sarmısaklar tavada sıvı yağda sotelenir. İçerisine rendelenmiş havuç ve kabaklar da eklenerek sotelemeye devam edilir. (Sebzeler sotelenirken üzerine bir miktar tuz ilave edilirse sebzelerin lezzeti yemeğe daha iyi geçer) Ocaktan alınınca üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotu ilave edilir. Beşamel sos için margarin tencerede eritilir ve un ilave edilerek kavrulur. Un kavrulduğunda süt eklenir ve sürekli karıştırılarak kıvama geldiğine ocaktan alınır. (Beşamel sos koyu olursa bir miktar daha süt ilavesi yapılır.) Önceden haşlanan butların etleri kemiklerinden ayrılarak (çok küçük parçalar olmayacak şekilde) tepsisine yayılır. Üzerlerine tuz ve karabiber serpilir. Tavukların üzerine önce beşamel sos, onun üzerine de önceden sotelenen sebzeler güzelce yayılır. Üzerine kaşar rendesi (kaşarların üzerine kırmızı toz biber serpilirse daha güzel kızarır) serpilerek tencerede kaşarlar eriyinceye dek kızartılıp servis yapılır.